Maria Łabęcka
Maria Łabęcka

wraz z mężem Mieczysławem zajmuje się odtwarzaniem tradycji flisackich, w tym potraw będących podstawą żywienia podczas historycznych flisów.

Z zawodu jest technikiem żywienia, co niewątpliwie pomogło jej w odtworzeniu tradycyjnych przepisów kulinarnych. Dzięki jej staraniom chleb flisacki i chrupaczki zostały wpisane na listę Produktów Tradycyjnych w Ministerstwie Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Jej działalność w dziedzinie tradycji kulinarnych flisaków została doceniona najwyższym wyróżnieniem za produkty tradycyjne - PERŁĄ. W swojej działalności społecznej Pani Maria otrzymała trzy takie wyróżnienia. Za swoją działalność na rzecz tradycji flisackich otrzymała honorowy tytuł "Wielkiej Ochmistrzyni Flisactwa Ulanowskiego", oraz podziękowania i dyplomy od władz samorządowych województwa podkarpackiego, miasta Szczecina i i organizatorów Flisów Odrzańskich. W Niżańskim Uniwersytecie Ludowym zajmuje się prowadzeniem warsztatów związanych z tradycjami kulinarnymi naszego regionu, szczególne świątecznych oraz tradycjami kulinarnymi kuchni flisackiej.